Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Consilierul tău financiar

Prea multă pricepere strică

18.06.2012
Ec. IULIU CIOBANU

Cine nu cunoaşte români care se pricep la toate este un om fericit. Dorinţa general valabilă pentru exprimarea cunoştinţelor din toate domeniile posibile este un sport naţional. De la politică la mediul economic şi inclusiv păreri despre lansarea rachetelor pe lună, toate le regăsim în vocabularul zilnic al omului obişnuit.

Trecând în registrul domeniului financiar, toată lumea se pricepe la analiza produselor de finanţare şi exprimă de obicei păreri care privite prin prisma unui om educat corect în acest domeniu par efectiv nişte prostii imense. Lipsa de cultură economică coroborată cu dorinţa de a părea în orice postură inteligent nu duce decât la pierderi din partea celui care le combină. 

Abilitatea vânzătorilor de bunuri şi de servicii financiare face din aceşti oameni victime sigure. O simplă hârtie întocmită sumar îi dă clientului impresia că este cel mai mare negociator posibil, o forţă în acest domeniu. Ceea ce nu ştie este că nu a primit şi partea care trebuia imprimată pe verso şi în care sunt restul de informaţii ce îl pot deranja.

Am pledat tot timpul pentru o bună cunoaştere din partea solicitanţilor finanţărilor a tuturor drepturilor şi obligaţiilor pe care le au în momentul semnării unui contract comercial de acest tip. Partea juridică, clar definită de lege, dar uşor interpretată în cazul contractelor de leasing trebuie bine cunoscută, iar dacă sunt nelămuriri, apelarea la un specialist în domeniu este mai mult decât recomandată.

Despre partea financiară nu pot constata decât că în continuare vechile obiceiuri se menţin. Indicatorul care interesează cel mai mult este dobânda. Nu sunt analizate diverse costuri, nu este calculată valoarea finală a contractului, nu se face o estimare a cazurilor ipotetic nefavorabile ce pot apărea pe parcursul derulării contractului.

Dacă un client merge la un furnizor de bunuri şi acesta îi pune în faţă o simplă ofertă făcută special să îl atragă, pentru el este un semn clar al deplinei potenţe financiare de care dă dovadă. În schimb finalul relaţiei contractuale este net în defavoarea lui, condiţiile finale diferă total faţă de ceea ce i se promisese iniţial. Și asta intervine în momentul în care deja apare graba de a achiziţiona bunul, motivele modificării condiţiilor contractuale sunt de cele mai multe ori puerile, dar în virtutea comportamentului arătat de client şi a capacităţii vânzătorului de a folosi clasicele răspunsuri în momentele potrivite, duc la încheierea tranzacţiei rapid şi net în defavoarea clientului.

Se uită repede în această ţară ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani. Opinia multora că în sfârşit se schimbă ceva este eronată. Câţiva oameni, indiferent de cât de bine pregătiţi sunt nu pot face schimbări peste noapte. Dacă avem un nou guvern, iar în febra campaniei electorale şi a împărţirii de pliante, pixuri, şepci şi tricouri uităm realitatea economică a mediului înconjurător ne vom trezi în scurt timp. Dar poate fi din nou târziu pentru unii.

Problemele financiare din mediul european sunt departe de a se fi încheiat. Atenţia îndreptată asupra Greciei se va muta în curând spre Spania şi Portugalia. Probabil nimeni nu a făcut o estimare a sumelor ce vor trebui pompate în economiile acestor ţări.

În schimb un lucru este sigur: orice modificare conştientă a mediului bancar exterior ne va afecta în mod serios, iar dacă faceţi parte din acei clienţi ce se consideră extrem de buni negociatori, vă pot garanta că acest lucru nu vă ajută în mod real deloc. 

 

BENDIS FINANCIAL

30D Horei st., 2nd District, Bucharest

Tel: 0745-996-911;

Fax: 031-805-44-04

Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 


 
 

PARTENERI