Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Prezentare de gamă

Seria F de buldoexcavatoare Cat

Seria F de buldoexcavatoare Cat

18.06.2012
Dan Pavel, Gheorghe Apostol
Seria F de buldoexcavatoare Cat

Buldoexcavatorul este numit şi „Soldatul universal“, deoarece poate lucra oriunde şi poate realiza aproape orice tip de lucrare, utilizatorii săi considerându-l practic un utilaj bun la toate. Chiar dacă constructiv nu poate săpa şi încărca volume mari de material, acesta nu poate lipsi de pe nici un şantier. Explicaţia este simplă: întotdeauna există şi lucrări de fineţe sau care sunt situate la distanţe mari faţă de punctul de lucru, acestea fiind de fapt ideale pentru acest tip de utilaj.

În România buldoexcavatoarele deţin de ani buni primul loc în ceea ce priveşte numărul de utilaje vândute, exprimând de altfel cel mai bine specificul pieţei noastre, aceasta fiind specializată în lucrări de reparaţii şi întreţinere a drumurilor sau a altor activităţi edilitare.

Pe plan internaţional, ultimii 10 ani au reprezentat o adevărată revoluţie pentru buldoexcavatoare, acestea devenind din ce în ce mai rapide, cu putere mai mare de săpare şi lucrând la adâncimi de săpare sau la înălţimi de încărcare din ce în ce mai mari.

Deşi mic din punctul de vedere al dimensiunilor, un astfel de utilaj este deosebit de complex, având două funcţii diferite, deci şi două organe de lucru, ceea ce nu este uzual la nici un alt tip de utilaje din domeniul construcţiilor.

Nu este uşor să fii în topul celor mai buni constructori de buldoexcavatoare, deoarece ca producător, există două cerinţe ce trebuie îndeplinite pentru a avea succes pe piaţă: să oferi un utilaj puternic la un preţ competitiv.

Producătorul mondial Caterpillar, cunoscut nu numai prin cifrele mari de utilaje vândute, dar şi prin capacitatea sa de a aduce permanent ceva nou pe piaţă, nu a putut să nu răspundă acestei provocări, lansând pe piaţă o nouă serie de buldoexcavatoare: Seria F. Aceasta precede seriei E şi, aşa cum suntem deja obişnuiţi din partea CAT®, are parametrii de lucru mult îmbunătăţiţi.

Pe scurt, acesta răspunde cu mult mai bine celor trei cerinţe actuale majore ale cumpărătorilor din întreaga lume: este dotat cu un sistem hidraulic performant, nu are timpi morţi, fiind dotat cu un sistem de cuple rapide de generaţie nouă şi este mult mai uşor de întreţinut.

Prezentarea noii serii F trebuie să înceapă cu lanţul cinematic, iar punctul forte în acest caz este dat de „inima“ maşinii: motorul.

Nu este uşor pentru un producător mondial să asigure sisteme de propulsie care să satisfacă cerinţele tehnice şi legale ale diferitelor zone economice. Pentru Europa, unde noile norme de poluare sunt mai drastice ca oricând, motoarele Cat 4.4, ce îndeplinesc standardele UE în vigoare reuşesc să fie şi mai economice decât variantele anterioare. Astfel, o motorizare în conformitate cu normele EU Stage IIIB va fi introdusă la sfârşitul anului pentru modelele 428F şi 432F.

În continuare, trebuie să vorbim şi despre noul convertizor de cuplu, acesta fiind de fapt motorul hidraulic responsabil cu punerea roţilor de deplasare în mişcare. Acesta poate fi întâlnit în dotarea standard a tuturor buldoexcavatoarelor, în plus, la cele dotate cu transmisia completă Autoshift, caracteristică mărcii CAT® blocajul convertizorului de cuplu asigură un plus de rapiditate în deplasare şi o economie de combustibil. Pentru cunoscători, noul tip de transmisie Autoshift va fi disponibil pentru modelul 428F, aceasta înlocuind vechiul sistem Powershift.

Noul sistem de frânare intră de acum în dotarea standard pentru toate cele trei modele ale seriei F, sporind performanţele de frânare şi reducând efortul de apăsare a pedalei pentru operator. 

Dar noile sisteme de deplasare, frânare, noii „muşchi“ hidraulici, toate au un singur scop: să ofere un randament mai mare de lucru la costuri de exploatare şi întreţinere cât mai mici.

Pentru a creşte performanţa echipamentelor de săpare sau de încărcare, geometria braţelor a fost remodelată, transmiţând un efort cât mai mic de la organul de lucru la structura maşinii. În acest sens, braţele divergente ale sistemului de încărcare îmbunătăţesc performanţele şi sporesc vizibilitatea operatorului la postul de lucru. Astfel, prin reproiectarea lor s-a reuşit o creştere a capacităţii de ridicare cu până la 15 procente. În plus, pierderile de material în timpul operaţiunilor de încărcare-descărcare au fost diminuate, randamentul de lucru fiind astfel îmbunătăţit.

În ceea ce priveşte performanţele echipamentului de săpare, modelul 432F va fi disponibil cu o serie de cupe pentru două braţe de excavare de lungimi diferite: 4,27 m şi 4,57 m, astfel încât clienţii să le poată adapta nevoilor în funcţie de aplicaţie.

Activităţile de întreţinere periodice reprezintă de fapt unul dintre cei mai importanţi factori ce pot fi calculaţi, producători de timpi morţi în activitatea unui utilaj. Din acest motiv, designul noii serii de buldoexcavatoare ţine cont şi de asigurarea unor activităţi uzuale de service cât mai simple.

În acest sens, o nouă treaptă montată pe aripa frontală oferă acces la punctele de service pentru efectuarea verificărilor de rutină. Noile panouri laterale ale motorului nu necesită unelte suplimentare pentru a fi îndepărtate şi permit tehnicienilor să aibă acces la motor mult mai uşor. Uşa de acces către sistemele de răcire este acţionată cu ajutorul unui sistem de suspensie cu arc, scopul său fiind acela de a îmbunătăţi accesul pentru operaţiuni simple, dar obligatorii, precum cele de curăţare şi service, reducând timpii morţi pe şantier. 

Rezervoarele au suferit şi ele modificări importante, de exemplu cel principal, destinat filtrării şi răcirii lichidului hidraulic are acum un filtru de absorbţie mai mare, deci mai eficient, acesta având un sistem de demontare tip cartuş. Pe de altă parte, rezervorul de combustibil non-metalic cu o capacitate de 160 litri reduce condensarea şi elimină coroziunea, sporind fiabilitatea acestuia.

Lansat la Intermat, Paris în luna aprilie noul buldoexcavator va fi disponibil în România începând cu luna iunie, fiind însoţit de oferte promoţionale extrem de atractive.

 

Specificaţii tehnice 

            428F    432F

Greutate operaţională 7.294-10.700 kg         7.294-11.000

Adâncime de săpare   5.803 mm        5.803 mm

Putere netă      71 kW/95 CP**          75kW/101 CP**

 

** Conform cu standardul de emisii EU Stage IIIA 

Anul XIII, nr. 144, feb 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 


 
 

PARTENERI