Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Editorial

Una supraîncălzită şi altele reci… pentru noi

14.06.2012
Ing. Dan Pavel
Una supraîncălzită şi altele reci… pentru noi

Am trecut prin creştere economică, atunci când un mare specialist a spus că datorită creşterii prea rapide riscăm o supraîncălzire a economiei naţionale, un lucru mai greu de înţeles de noi, oamenii de rând, care în sfârşit parcă trăiam mai bine, şi care nici că a mai apucat să fie explicată, deoarece a venit recesiunea.

Și uite că am ajuns de la supraîncălzire la temperaturi criogenice şi economia s-a contractat, şi piaţa construcţiilor la fel…

Dar nu pentru toţi!

Unora le merge bine în economia de piaţă contractată şi nici măcar nu trebuie să facă prea multe. Este suficient, cel puţin pe plaiurile mioritice să fie de partea celor care au cuţitul şi taie feliile din buget.

Dacă analizezi sumele alocate pentru infrastructura rutieră, pentru reabilitare termică, pentru reţelele de gaz şi apă, chiar şi în perioadele de criză profundă, constaţi că vorbim, din 2008 şi până în prezent, de miliarde de euro. Dacă adăugăm şi fondurile europene nebăgate pur şi simplu în seamă de oamenii de partid şi de stat care au luat decizii importante pentru viaţa noastră  în ultimii ani, descoperim că de fapt România nu a prea fost în criză, cel puţin aşa cum este prezentată la televizor.

Concluzia mea: noi avem propria criză, din care nu vom ieşi indiferent de modul în care se va mişca economia Uniunii Europene, criză ce nu ţine seama nici de producţia agricolă sau cea industrială. Mai întâi trebuie să ne rezolvăm propriile probleme pentru a putea merge mai departe. Nimeni nu ni le poate rezolva, nici UE, nici FMI, nici Banca Mondială, trebuie să găsim singuri calea.

Cum vom face acest lucru? Depinde tot de noi, aş putea spune că alegerile locale şi generale reprezintă un punct de plecare bun, dar din păcate nu am nici o sugestie în acest sens.

Chiar cred că de dragul normalităţii trebuie să votez, dar nu ştiu ce să fac cu ştampila atunci când o să intru la secţia de votare. Nu mai vreau ca cel pe care îl votez să mă fure şi să-şi bată joc de mine, iar eu să nu pot face nimic.

Aş dori cel puţin să mă simt protejat de stat, şi nu ca acesta să încerce să-şi acopere propriile neputinţe şi greşeli tot pe spatele meu.

Cred că apropierea alegerilor politice şi faptul că există iluzia posibilităţii de a alege pe cine cred că mă reprezintă mă fac să visez că se poate să fie şi mai bine. Deocamdată, discursurile pentru alegerile locale fac deliciul tabloidelor şi acest lucru spune destule.

Deoarece am reuşit să rezolv problema spinoasă a alegerilor politice într-o singură coloană de revistă, propun o temă mult mai interesantă: cum va evolua economia României, construcţiile, piaţa utilajelor de construcţii, în anul 2013? Eu unul cred că mult mai bine decât în 2012, dar este numai o părere.

 

Vom vedea părerea celor mai importanţi distribuitori de utilaje din România, dar şi a reprezentanţilor firmelor de construcţii după primele şase luni ale acestui an. Revista Maşini şi Utilaje va realiza un barometru local şi vom încerca să stabilim statistic cel puţin cum va arăta în linii mari viitorul, fie el şi apropiat.

Situaţia industriei construcţiilor este complicată sau confuză? Eu înclin să spun confuză, deoarece dacă ar fi fost complicată, puteam să identificăm cauzele şi să propunem soluţii. De asemenea, nici unul din interlocutorii mei din acest an, specialişti în domeniul construcţiilor, nu au vrut să dea vre-un pronostic despre cum va arăta anul 2014 din punct de vedere economic, spunând că doi ani reprezintă un orizont mult prea îndepărtat.

Deci, situaţia actuală pare supraîncălzită şi viitorul confuz. Sau invers.

Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI