Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Super Eroi

Avantajele tehnologiei moderne într-o exploatare minieră cu tradiție

Utilajele miniere Komatsu fac diferența

14.08.2012
Avantajele tehnologiei moderne într-o exploatare minieră cu tradiție

Tehnologia de vârf reprezintă o apariție destul de rară în domeniul mineritului de suprafață în România, dar atunci când este prezentă, își pune amprenta în mod deosebit asupra activității. 

Aceasta este în câteva cuvinte și povestea de succes a trei utilaje miniere Komatsu care fac diferența în exploatarea Roșia Poieni a Cupru Min.

Exploatarea resurselor de minereu cuprifer de la Roșia Poieni, aflată în administrarea societății Cupru Min, reprezintă unul dintre cele mai prestigioase proiecte miniere din România, început încă din 1978. Zăcământul de la Roșia Poieni, unul dintre cele mai mari din Europa, este estimat undeva la 60% din rezerva de cupru a României.

Astăzi, la Roșia Poieni lucrează în jur de 30 utilaje terasiere care sfidează timpul și condițiile grele de lucru. Printre acestea se numără și două basculante Komatsu HD785-7 din gama 100 t și un încărcător frontal Komatsu WA500-6 de 33 t. Prima basculantă Komatsu a fost achiziționată în decembrie 2003, fiind urmată în 2004 de cea de-a doua. Încărcătorul Komatsu WA500-6 a fost achiziționat la mijlocul anului 2008, ca un răspuns firesc la calitatea și fiabilitatea Komatsu dovedite de basculantele aflate în exploatare deja de patru ani.

Domnul Sorin Vătăjelu, Inginer Șef Electromecanică al Cupru Min, care a supravegheat îndeaproape activitatea celor trei utilaje Komatsu încă de la punerea acestora în funcțiune, ne-a explicat care au fost argumentele pe baza cărora au optat pentru cele două basculante HD785-7 și pentru încărcătorul WA500-6 pentru a deservi activitatea în exploatare.

Opțiunea pentru basculantele din gama 100 t a fost făcută ca urmare a mai multor calcule și studii prin care s-au analizat condițiile de exploatare specifice (lățime trepte, distanțe de transport, starea drumurilor). În același timp a fost stabilit și un obiectiv de reducere a consumului de combustibil cu 30% față de utilajele aflate în exploatare (basculante DAC de 55 t) calculat la tona de material transportat. Au urmat o serie de vizite la cariere din străinătate cu parametri de exploatare asemănători și dotate cu basculante din gama de interes și la expoziții prestigioase de profil, pentru a fi la curent cu noutățile tehnice din domeniul utilajelor miniere. Pe baza experienței acumulate în acest fel, s-a întocmit un caiet de sarcini în urma căruia din considerente de calitate și preț Komatsu a fost declarat câștigător.

În 2004, când a fost pusă în funcțiune prima basculantă Komatsu, regimul de lucru în exploatare era unul foarte intens. Operatorii lucrau în trei schimburi pe utilaje. De același regim de lucru a avut parte și cea de-a doua basculantă achiziționată un an mai târziu, până în 2008 când au apărut primele semne ale crizei economice și s-a trecut la lucrul într-un singur schimb pe basculante. Încărcătorul Komatsu WA500-6 lucrează zilnic, de 4 ani, în 2 schimburi, fiind utilizat atât la încărcarea din haldă cât și pentru încărcarea din front. 

„A fost aproape o regulă ca basculantelor Komatsu să li se rezerve cele mai dificile sarcini în condițiile cele mai vitrege de exploatare fiind folosite atât la transportul minereului din carieră spre stația de concasare cât și la decopertare. Motivul acestei alegeri s-a datorat fiabilității deosebite dovedite pe parcursul anilor de exploatare, în conditiile păstrării productivității și a consumului de combustibil aproape ca în prima zi. Situația este similară și pentru mai “tânărul” WA500-6 care, indiferent dacă a încărcat sau a lucrat în front, a dat dovadă de performanțe excelente și de cicluri rapide de lucru. Aici, de real ajutor s-a dovedit și dotarea superioară a echipamentului (gresare automată, sistem de monitorizare prin satelit Komtrax) care a redus timpii alocați întreținerii zilnice și a permis identificarea din timp a oricărei probleme tehnice ce se putea ivi în exploatare”, declară domnul Vătăjelu.

Deși ritmul de lucru a fost permanent unul intens și în condiții vitrege, nici unul dintre utilaje nu a avut defecțiuni majore de la punerea acestora în funcțiune. Au fost probleme inerente cauzate de uzuri normale ale sistemului de direcție și suspensie la HD785 sau a dinților cupei la WA500, care însă au fost rezolvate imediat de echipa de service MARCOM din zonă, aceasta reușind de fiecare dată să reducă la minim timpii de imobilizare a utilajelor.

„Prin suportul tehnic oferit de fiecare dată când am avut nevoie, firma MARCOM s-a dovedit un colaborator serios, întotdeauna alături de noi, care a dat dovadă de disponibilitate și înțelegere la toate nivelurile atât pentru intervenții de service cât și pentru aprovizionarea cu piese și consumabile. În plus și noi am avut grijă de utilaje, întreținerea lor s-a făcut cu respectarea tuturor normelor și recomandărilor producătorului, iar operatorii care au lucrat cu ele au o practică în domeniu de mai bine de 20 ani, fapt care a dus la o supraveghere profesionistă a lor și la eliminarea tuturor posibilelor deficiențe în exploatare. Toate acestea împreună cu buna colaborare cu echipa MARCOM, au dus în final la rezultatele despre care discutăm acum”, declară domnul Vătăjelu.

Având în vedere experiența în domeniu a domnului Vătăjelu, am considerat potrivită rugamintea de a ne da câteva detalii despre cum este resimțită în exploatare diferența dintre utilajele și tehnologiile vechi de lucru și cele noi, înglobate de utilajele Komatsu. „Saltul calitativ al utilajelor este foarte ușor de contabilizat atât din punct de vedere productiv, cât mai ales din punct de vedere al costurilor. Diferențele sunt sesizabile, spre exemplu sistemul de monitorizare prin satelit KOMTRAX aflat în dotarea standard a încărcătorului WA500, ne oferă siguranță în exploatare și control deplin asupra utilajului: știm orele lucrate, avem cunoștință de avertizări datorate exploatării necorespunzătoare, dar în același timp ajută și firma MARCOM în activitatea de diagnosticare și intervenții”.

Ca mai toată economia și Cupru Min a resimțit din plin criza din ultimii ani și a trebuit să ia măsuri de exploatare a carierei într-un mod economic, fapt care s-a transpus în decizii de optimizare a traseelor de transport, a modului de încărcare și în reorganizarea exploatării zăcământului. Toate acestea ar fi însă fără rezultat, dacă nu ar fi luată în considerare retehnologizarea exploatării. Cu experiența dovedită în operarea utilajelor Komatsu, unde obiectivele stabilite pentru reducerea consumurilor și implicit a costurilor de exploatare s-au dovedit o realitate, toată lumea a devenit conștientă că aceasta este soluția de viitor pentru proiectul Roșia Poieni, ne explică domnul Vătăjelu.

Argumentele principale în recomandarea utilajelor miniere Komatsu:

 Fiabilitatea dovedită a basculantelor HD785-7 în cei 8 ani de exploatare intensă

 Productivitatea excelentă în lucru a utilajelor

 Consumul mic de combustibil pe tona transportată pentru basculantele HD785-7

 Ciclurile rapide de lucru pentru încărcătorul WA500-6

 Dotările tehnice care ușurează operarea utilajelor, cresc productivitatea operatorilor și eficientizează întreaga activitate

 Accesibilitatea, promptitudinea și eficiența departamentului Service MARCOM

 

Date tehnice Komatsu WA500-6

 Putere motor (kW/CP)          266/357

 Greutate operațională (kg)    32.500

 Capacitate cupă (mc)            4,5 – 6,3

 

Date tehnice Komatsu HD785-7

 Putere motor (kW/CP)          895/1.200

 Greutate operațională (kg)    16.600

 Capacitate benă (mc)            60

Anul XIV, nr. 156, feb 2019
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2019
 
NEXT AUTO, Februarie 2019

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 
 
 

PARTENERI