Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Ecomax de la JCB

Revoluția calității continuă

Motoare Ecomax de la JCB

14.08.2012
Mădălina Dragomir, Dan Pavel
Revoluția calității continuă

 

Fără îndoială, JCB este unul dintre cei mai puternici producători de utilaje din lume, și cu siguranță un lider în domeniul producției și vânzării de buldo-excavatoare. Calitatea de producător de utilaje este întărită și de faptul că majoritatea echipamentelor sale sunt dotate cu motoare produse în propriile fabrici. Cu o discreție tipic englezească, JCB a investit sume foarte mari de bani în cercetarea și producerea ulterioară a noi și noi game de motoare. Această dezvoltare a fost treptată, pe game de puteri și chiar pentru anumite tipuri de utilaje, calitatea acestora fiind permanent în centrul atenției.

Rezultatele acestei dezvoltări durabile sunt pe măsura investițiilor: noile utilaje JCB consumă cu mult mai puțin decât variantele constructive anterioare, au viteză de lucru mai mare și putere de săpare sau încărcare de asemenea crescute.

Cu o viteză de înnoire a propriilor game de utilaje, de echipamente și motoare absolut unică pe piața internațională, JCB a invitat din nou presa de specialitate din întreaga lume la centrul său din Staffordshire, Marea Britanie, pentru a vedea la lucru noile buldo-excavatoare dotate cu noile game de motoare ce îndeplinesc cele mai dure cerințe de mediu impuse de către guvernele europene și de nord-americani: Stage IIIB/Tier 4 Interim.

Motoarele originale JCB, gama Ecomax, dar și pompele cu flux hidraulic variabil pentru gama de buldo-excavatoare 3CX și 4CX reprezintă de fapt inima acestor mașini, influențând direct caracteristici esențiale, precum consumul redus, puterea de lucru mare, dar și rezistența în condiții de lucru dificile. Deoarece poziția de lider mondial în vânzările de buldo-excavatoare nu este ușor de menținut, JCB aduce permanent îmbunătățiri atât componentelor mecanice cât și software-ului de control.

Astfel, sistemul LiveLink, de control și supraveghere electronică, original JCB, dezvoltat cu scopul de a crește productivitatea utilajelor și a reduce consumurile, a fost și el updatat la un nou nivel calitativ. În afara controlului poziției utilajului, a consumurilor și a gradului de încărcare, mai bine zis a productivității, acesta interacționează acum direct cu noile generații de motoare JCB Ecomax, putând analiza datele primite de la sistemul ECU (Electronic Control Unit) al motorului, oferind analize complete via Internet direct la nivelul managementului companiei proprietare a utilajului.

Noua gamă JCB Ecomax – fără filtru de particule!

Motorul Ecomax va fi disponibil în trei variante de putere pentru gamele 3CX și 4 CX pentru a satisface toate cerințele de putere ale clienților de buldo-excavatoare. Modelele 3CX și 3CX Sitemaster vor fi dotate standard cu un motor de 74 CP care furnizează un cuplu de torsiune de 400 Nm. Acest motor oferă un consum mai mic cu 5% comparativ cu motorul precedent de 85 CP și beneficiază și de o reducere a nivelului de zgomot, măsurată la nivelul cabinei, de 1dB (A).

Motorul JCB Ecomax folosește o combinație între un sistem de injecție common rail  ce asigură o presiune a amestecului carburant de 2.000 bari, propulsie turbo cu geometrie variabilă și recirculare la rece a gazelor evacuate (EGR) pentru a îndeplini standardele de emisii EU Stage IIIB/US Tier 4 Interim.

În cazul gamei sale medii de excavatoare pe șenile, JCB aduce împreună cu noile motoare Ecomax un nou monitor LCD multifuncțional, un sistem de monitorizare performant LiveLink, niveluri de zgomot reduse semnificativ și sisteme hidraulice îmbunătățite  generând economii mari de combustibil.

Modelele JS I 15, JS I 30 și JS I 45  sunt singurele excavatoare pe șenile  din gama de 11-15 tone  care îndeplinesc actualele standarde de emisii fără să utilizeze un filtru de particule diesel (DPF) sau un aditiv pentru tratamentul ulterior al gazelor. Acestea oferă acum utilizatorilor un consum redus de combustibil de până la 10% față de variantele constructive anterioare, dar și un sistem original JCB, numit Tool Select. Pornind de la faptul că utilajele pot fi echipate cu diferite organe de lucru fie pe brațul principal, fie auxiliare, așa cum întâlnim în special la nivelul buldo-excavatoarelor, s-a observat că acestea necesită presiuni de lucru diferite de la caz la caz, motorul termic și hidraulica fiind solicitate diferit. Astfel, pentru a menține aceeași productivitate și consum redus de combustibil, trebuie ca întregul sistem mecano-hidraulic al mașinii să se adapteze fiecărui echipament de lucru și mediului în care acesta lucrează, iar acest lucru este posibil în cel mai simplu mod prin utilizarea sistemului de control și reglare Tool Select.

„Cu aceste echipamente, JCB a reușit încă o dată să stabilească noi standarde în materie de productivitate și eficiență pentru excavatoarele sale pe șenile din gama 11-15 tone”,  a declarat Tim Burnhope, director de Inovație și Dezvoltare.

 

În concluzie, lansarea oficială de la Staffordshire a arătat capacitatea creatoare a producătorului englez manifestată și la nivelul motoarelor de ultimă generație. Motoarele JCB Ecomax sunt dotate cu o tehnologie inovatoare de combustie (patent în curs de înregistrare), încorporează presiuni de injecție common rail de 2.000 bari, propulsie turbo cu geometrie variabilă pentru un răspuns rapid și un cuplu de torsiune jos precum și recirculare la rece a gazelor arse (EGR). Spre deosebire de majoritatea produselor concurente, motoarele JCB nu necesită un filtru de particule diesel (DPF) care este și foarte costisitor sau orice alt aditiv pentru tratamentul ulterior al gazelor precum AdBlue. Astfel clienților li s-a oferit posibilitatea de a economisi bani, iar proiectanții au putut produce un compartiment mai mic pentru motor din moment ce nu mai este necesară o capacitate de răcire suplimentară. Circuitele și pompele hidraulice ale acestor echipamente au fost optimizate pentru a furniza o eficiență îmbunătățită și performanțe deosebite. În plus, selecția modului de lucru a fost simplificată prin codificare pe bază de culori a modurilor de lucru pe monitorul multifuncțional promovând în același timp utilizarea echipamentelor în limitele zonei economice. Este disponibilă de asemenea și o gamă de noi opțiuni pentru modelele JS, inclusiv valve de presiune și control electro-proporționale încorporate în sistemul hidraulic de lucru al accesoriilor, acestea fiind montate pe principalele manete de control. Operatorii pot configura caracteristicile fluxului cu ajutorul monitorului și pot selecta nivelul maxim al fluxului furnizat. Dacă este nevoie, poate fi setat și un flux continuu printr-o singură atingere de buton.

Încărcătoare frontale cu braț telescopic

JCB este de asemenea unul dintre producătorii de top de încărcătoare frontale cu braț telescopic la nivel mondial. Lansarea noilor motoare diesel gama Ecomax a reprezentat un bun prilej pentru a prezenta și performanțele superioare stabilite de către gama Loadall de încărcătoare cu braț telescopic. De fapt, aceste performanțe mult îmbunătățite au fost posibile și datorită performanțelor afișate de noile motoare, dar și prin adoptarea unui nou sistem de frânare și ventilatoare de răcire cu viteză variabilă. Acest sistem de frânare oferă performanțe hidraulice maxime, în același timp limitând viteza mașinii în momentul încărcării.

Pentru această gamă de utilaje, motoarele JCB Ecomax oferă un cuplu de torsiune cu până la 15% mai mare, dar și un consum redus de combustibil. Modelele 531-70, 541-70, 535-95 și 533-105 au acum un sistem de frânare mult mai puternic pe puntea din spate.

 Alte îmbunătățiri de ultimă oră aduse gamei Loadall sunt: niveluri reduse de ulei pentru sistemul de transmisie, un flux de lichid de răcire cu debit variabil pentru majoritatea modelelor puternice, un nou design revizuit pentru motor cu carcasă și acoperiș și un mediu de lucru modern în interiorul cabinei creat pentru a reduce oboseala operatorului și pentru ușurința în utilizare.

„JCB s-a concentrat pe întregul design al gamei Loadall care a fost creată special pentru lucrul în construcții și agricultură”, a declarat Tim Burnhope.

Există trei variante de motorizare disponibile pentru clienții gamei Loadall: un motor de 74 CP este disponibil în dotarea standard pentru modelele 531-70, 541-70, 535-95, 533-105, 535V -125, 535V-140 și 540-170, iar motorul de 125 CP este disponibil în dotarea standard pentru modelele 550-80WM și 550-80. Clienții pot de asemenea opta și pentru motorul de 108 CP pentru majoritatea modelelor Loadall, în timp ce motorul de 125 CP este disponibil ca opțiune pentru patru dintre modelele mai mari.

 

Anul XIII, nr. 153, nov 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Trenchless Romania, November 2018
 
Trenchless Romania, November 2018

TRUCK POWER , Octombrie 2018
 
Truck Power, Octombrie 2018

NEXT AUTO, Septembrie 2018
 
NEXT AUTO, Septembrie 2018

Concrete Romania, August 2018
 
 


 
 

PARTENERI