Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Romdril

Romdril a livrat către Alpha Construct Sistem S.A. o mașină Casagrande C6XP

Casagrande C6XP de la Romdril

18.10.2012
Romdril a livrat către Alpha Construct Sistem S.A. o mașină Casagrande C6XP

Firma Alpha Construct a executat cu noul utilaj de forat micropiloți Casagrande C6XP lucrări de forare pentru puțuri de apă la 240 de metri cu un diametru de 251 mm și 180 de metri cu un diametru de 330 mm. Mașina va fi folosită și pentru execuția de micropiloți pe linia de susținere a drumurilor montane precum și a ancorelor de sprijin pentru versanți.

Modelul Casagrande C6XP este ultima variantă a liniei C6, care a reprezentat un standard internațional pentru mașinile de forat micropiloți și ancore, de-a lungul istoriei Casagrande fiind vândute peste 2.000 de astfel de utilaje. Anul trecut această mașină a fost reproiectată integral, căpătând denumirea de C6XP(extra power), îmbinând cele mai moderne tehnologii în materie de mecanică, hidraulică și electronică. Mașina a fost dotată cu un calculator PLC (PLC controller), care prezintă informațiile imediate privind starea valvelor hidraulice, a parametrilor motorului, filtrelor și a poziției geometrice a mașinii. Hidraulica este “load sensing”, ceea ce înseamnă că fiecare mișcare a cilindrilor hidraulici este direct proporțională cu mișcarea levierelor de control.

Gradele de libertate ale mașinii au fost actualizate, datorită unui sistem intermediar de poziționare a mastului, manevrat de 2 cilindri auxiliari. Greutatea mașinii a fost ușor micșorată, ca și dimensiunile ei, pentru un acces mai facil pe șantiere (puncte de lucru). C6XP poate fi echipat cu două capete rotative care permit acționarea prăjinilor într-un sens și a tubulaturii în celălalt sens, facilitând forarea tubată în condiții optime, astfel încât să nu permită solului să se înțepenească între tuburi și prăjini. Forța de extracție a fost mărită cu 20% permițând astfel atingerea unor adâncimi mai mari.

Considerând toate aceste aspecte, precum și faptul că acest proiect este de ultimă oră  această mașină reprezintă un etalon pentru echipamentele de acest gen, ea depășind în caracteristici tehnice toate celelalte mașini similare ale altor producători.

Utilizări ale modelului Casagrande C6XP

Studii geotehnice

Datorită existenței pe mașină a unui cap rotativ tip T1200 6V care furnizează 530 rpm, utilajul este perfect adaptat pentru studii geotehnice cu eșantionare, permițând extragerea probelor de sol, datorită forței de extragere foarte mari (82,5kN) de la adâncimi de aproximativ 100 m, lucru neobișnuit la mașinile de studii geotehnice. De asemenea, pe mașină poate fi adaptat un sistem de testare a solului la penetrarea statică sau dinamică în sistem wire-line pentru extragerea probelor de sol de la adâncimi de 300-500 m.

În scopul executării eșantionării mașina este utilată cu o pompă de debit mic și presiune mare, absolut necesară pentru acest procedeu, permițând astfel utilizatorului să ajungă la punctul de lucru cu o mașină compactă, echipată cu toate elementele necesare acestei operațiuni.

Micropiloți

Aceștia pot fi executați în varianta micropiloți cu șnec – șnecul putând fi plin sau gol pe dinăuntru, permițând astfel injectarea în același timp cu forarea sau micropiloți cu prăjini și scule de forat (tricoane, trilame sau sistem odex) cu excentric.

Pentru executarea micropiloților mașina este dotată cu o pompă de presiune mică și debit mare, care face ca utilizarea mașinii să fie extrem de facilă la locul de muncă, fără a mai fi nevoie de o altă pompă auxiliară pe șantier. Adâncimea micropiloților poate fi mare, deși în mod normal aceștia nu depășesc 20 m adâncime. Înclinarea micropiloților se poate face la orice unghi, datorită posibilității multiple de ajustare a mastului mașinii.

Datorită dotării mașinii cu o menghină de 400 mm, acesta este și diametrul maxim al micropiloților. Micropiloții pot fi executați în sistem tubat sau numai cu prăjini, în funcție de situația solului. Pentru executarea micropiloților tubați se folosește un adaptor care, cu același cap rotativ, răsucește și prăjinile și tubulatura în același timp.

Jet grouting (injecție rotativă de lapte de ciment la max. 700 bari)

Mașina este perfect adaptată pentru două prelungiri ale mastului, cu ajutorul cărora se poate ajunge la o adâncime de jet grouting de 18 m.

Tot pentru această operațiune mașina este dotată cu un sistem electronic și un timer care corelează viteza de rotație cu presiunea și debitul de injecție. Pentru completarea sistemului de jet grouting se pot achiziționa ulterior buncărul, mixerul, agitatorul și pompa de injecție.

Ancore

Unul dintre scopurile pentru care mașina a fost proiectată este execuția ancorelor. Acestea pot fi date în orice direcție, permițând execuția unei căi de acces de dimensiuni reduse, limitând astfel costurile. Ancorele pot fi executate cu șnec sau cu prăjini tubate sau netubate. Datorită prezentei pe mașină a două pompe, oricare dintre ele poate fi folosită de asemenea pentru injectarea bulbului de beton, eliminând astfel din nou necesitatea unei pompe auxiliare pe șantier.

Din experiența anterioară pot fi astfel executate un număr de maxim 12 ancore pe zi, în funcție de adâncime sau un număr mai mare în cazul execuției de ancore autoforante.

Puțuri de apă

Forța de extracție deosebit de mare a acestei mașini de 13 tone permite execuția puțurilor de apă până la o adâncime de 250 m. Pentru aceasta se folosește pompa de presiune mică și debit mare și metoda cu prăjini, putând fi folosită tubulatura numai pentru depășirea a 1-3 straturi de apă freatică. Orice fel de sol poate fi forat indiferent de caracteristicile lui, în funcție de sculele utilizate.

Execuția unui puț complet poate fi terminată în două zile datorită eficienței mașinii. Acest utilaj a fost proiectat cu un motor cu zgomot redus și emisie scăzută de noxe, tocmai pentru a permite accesul în locuri urbane aglomerate, curți etc, deoarece având dimensiuni mici accesul devine facil.

Puțuri geotermale

Pentru puțuri geotermale (97 m adâncime, 152 mm diametru) mașina este perfect proiectată, permițând executarea acestui puț în maxim o zi. Și în acest caz datorită cuplului de rotație foarte mare de 13,5 kNm și a forței de extracție mari de 82,5 kN se poate fora în orice condiții de sol.

Această tehnică este foarte utilizată în ultima vreme, datorită eficienței termice pe care o oferă clădirilor, respectiv reducerea cu cel puțin 70% a cantității de energie necesară iarna pentru încălzire și vara pentru răcire.

Opțiuni

Datorită calculatorului de pe mașină, opțiunea de instalare a unei telecomenzi radio pentru toate operațiunile este foarte ieftină și ușor de realizat, poate fi accesibilă în funcție de cerere sau de experiența operatorului, pentru orice utilizator.

Pe capul rotativ se poate monta un ciocan rotopercutor (drifter) pentru forare în stâncă. Acțiunea lui este puternică în primii 20 de metri. Pentru adâncimi mai mari se poate folosi un ciocan de fund.

Cu un kit auxiliar mașina poate fi folosită și pentru forări orizontale dirijate.

Acest utilaj este unul dintre cele mai bune din domeniul său, reprezentând chintesența îndelungatei experiențe a firmei Casagrande, precum și a tuturor utilizatorilor săi, care prin feed-back-ul permanent cu producătorul au permis înglobarea într-o singură mașină a tuturor cerințelor lor.

conectaG� iP� �� ic în timp real.

 

 Verni&Fida a fost astfel structurat pentru a desfășura activități de fabricație de înaltă precizie, fără să fie nevoie să apeleze la furnizori externi, reducând astfel timpii de execuție și livrare a comenzilor.

Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI