Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
Oțeluri speciale

Ruukki, excelența calității

Ruukki, excelența calității

18.10.2012
Dan Pavel, Mădălina Dragomir
Ruukki, excelența calității

Numele companiei Ruukki este binecunoscut în România, producătorul finlandez oferind nu numai aliaje de oțeluri de calitate superioară, cu proprietăți specifice în funcție de utilizarea finală, dar și produse finite. Ruukki se mândrește cu faptul că le poate oferi clienților în prezent game complete de produse finite, precum panouri termoizolante, structuri metalice sau profile de tablă tip țiglă.

Grupul  operează în prezent în peste 30 de țări din întreaga lume și are o cifră de afaceri de aproape 3 mld. EUR, fiind listat la bursa din Helsinki. Prin cele trei departamente ale sale - Ruukki Construction, Ruukki Engineering și Ruukki Metals, compania a devenit cunoscută printre constructorii și antreprenorii români.

Dezvoltarea unor game de oțeluri speciale de calitate a adus producătorului Ruukki și o serie de parteneriate pe termen lung cu producători internaționali din domeniul utilajelor pentru construcții, unul dintre aceștia fiind compania Verni &Fida.

Înființată în anul 1963, Verni&Fida produce structuri de oțel pentru piețele industriale de diferite grade de duritate și dimensiuni. Un exemplu ilustrativ este reprezentat de producerea tronsoanelor destinate macaralelor, acestea trebuind să îndeplinească, prin definiție, două funcții aparent contradictorii: să fie flexibile, de mult ori la capătul unui braț de macara săgeata fiind de 2 metri, dar și extrem de rezistente, fiind mașini de ridicat.

Astfel, în afara unei proiectări pretențioase, aceste structuri destinate macaralelor trebuie să fie formate din oțeluri extrem de rezistente dar și cu foarte bune calități de elasticitate. Aceste două proprietăți nu pot fi îndeplinite decât de către oțelurile înalt aliate produse special de către firme cu o bogată experiență în acest domeniu.

Din acest motiv, colaborarea dintre Ruukki și Verni&Fida este una de lungă durată și de responsabilitate, dacă ținem cont de faptul că producătorul italian este unul cei mai mari consumatori de oțeluri cu ductilitate mare din țara sa.

„Compania noastră folosește gama de oțeluri OPTIM și anume OPTIM 700MC, OPTIM 900QC și OPTIM 690QL, aplicațiile pentru care sunt utilizate fiind părți componente pentru macarale (brațe în special).

Oțelurile Ruukki asigură performanțe excelente. Datorită proprietăților foarte bune în ceea ce privește rezistența materialului în condițiile de folosire a grosimilor mici, reducând astfel consumul materiei prime în producție“ au declarat reprezentanții Verni&Fida.

Colaborarea internațională dintre cele două firme a continuat și în România, aici ambii producători deținând unități de producție. Trebuie spus că producătorul Ruukki deține investiții majore, construind aici cea mai mare fabrică din afara Finlandei, țara de origine, deținând astfel un centru de producție în apropierea capitalei. Experiența internațională și capacitatea de producție locală fac din Ruukki România un antreprenor de specialitate pe segmentul de soluții metalice. Astfel, compania poate acoperi toate stadiile de dezvoltare și implementare ale oricărui tip de proiect: de la soluțiile de proiectare la producția propriu-zisă, furnizarea și instalarea de structuri și anvelope metalice, managementul lucrărilor, garanții de montaj și servicii post garanție. 

„Am ales Ruukki ca furnizor, deoarece am regăsit în Ruukki un partener pe care ne putem baza în demersul de a duce proiectele la bun sfârșit: calitate materialelor, respectarea termenelor de livrare, oferirea de consultanță tehnică atunci când este nevoie.“

Clase de oțeluri dezvoltate pentru aplicații superioare

Gama de oțeluri Optim 700 MC, dezvoltată special de către Ruukki este absolut remarcabilă, datorită proprietăților sale, nu numai de rezistență, dar și calităților sale de prelucrare unice. Optim 700 MC îndeplinește cerințele standardului pentru materiale EN 10149-2, iar principalele sale caracteristici chiar depășesc cerințele standard. Toleranțele dimensionale și de planeitate întrunesc și chiar depășesc elementele cuprinse în standardul EN 10051.

Ruukki Optim 700 MC oferă noi modalități de utilizare a oțelurilor foarte rezistente, acestea fiind cerute de către beneficiarii ce produc structuri metalice pentru aplicații moderne. Oțelurile produse de Ruukki combină proprietățile excelente ale prelucrării la rece cu beneficiile indiscutabile ale produselor Ruukki  Dead Flat, cu tăiere garantată pe lungime.

Procesul de eliminare a tensiunilor din aliaj, denumit “Dead Flat Processing” este unic în Europa și reprezintă un proces de laminare realizat cu ajutorul a doi tamburi care se rotesc în sens invers, asigurând o tensionare constantă în adâncime, pe întreaga secțiune transversală a foii de oțel. Astfel se elimină presiunile interne și materialul este produs direct cu o suprafață foarte bună, plană. Proprietățile unice ale oțelurilor Optim 700 MC Plus oferă oportunități numeroase pentru producătorii de echipamente. O rază de îndoire foarte mică înseamnă posibilități pentru design îmbunătățite, deoarece majoritatea componentelor pot fi create prin îndoire, nu prin sudură. Rezistența sa la forțe de impact mari ajută producătorii să facă față cerințelor celor mai exigenți utilizatori finali. Procesele unice de producție ale Ruukki cu capacități deosebite de planeitate asigură o calitate superioară a suprafețelor (Garanția Dead Flat pentru tăieturi în lungime este de 3 mm/m). Acesta reprezintă un beneficiu pentru utilizatorii finali datorită calității excelente a componentelor tăiate.

Cel mai potrivit segment de aplicații este cel al echipamentelor de ridicare, transport și excavare. Brațele de ridicare  și alte componente de macarale beneficiază în mod special de proprietățile noului produs. Alte aplicații tipice includ cadre și suprastructuri  pentru echipamente de rulare, forestiere, terasiere și minerit precum și pentru manipularea greutăților și echipamente pentru reciclare.

Optim 700 MC Plus - capacități de lucru superioare

 Optim 700 MC Plus are capacități excelente de îndoire și prelucrare la rece. Raza minimă de îndoire permisă este 1x grosimea în toate direcțiile pentru grosimi ? 10 mm. Proprietățile de tăiere sunt excelente, inclusiv tăierea mecanică și perforarea precum și tăierea cu plasmă și laser.

 Toate metodele de sudură sunt potrivite pentru Optim 700 MC Plus. Se recomandă utilizarea materialelor de umplere care să corespundă clasei de rezistență a oțelului pentru a îndeplini proprietățile necesare aplicației finale. Pentru a reduce tensiunile reziduale, structurile de oțel pot fi tratate termic la temperaturi care variază între 530 și 580 oC.

 Forța de impact la – 60°C: 40 J

 Planeitate: 3 mm/m

Verni&Fida

 Compania a evoluat constant în timp datorită unei activități continue de cercetare pentru a avansa din punct de vedere tehnologic ceea ce a generat un nivel superior de eficiență. Astfel, în prezent, ciclurile de producție mai scurte și mai flexibile permit o activitate constantă de service, oferind produse de înaltă calitate la prețuri rezonabile.

 Echipa tehnică a companiei Verni&Fida este compusă din tehnicieni cu o vastă experiență în domeniul tehnicii de producție a structurilor de oțel și cunoștințe solide despre materialele utilizate. Biroul tehnic este echipat cu echipamente computerizate avansate care oferă servicii rapide și precise. Timpii morți sunt eliminați din procesele de fabricație datorită rețelei CAD-CAM prin care fiecare echipament este conectat la biroul tehnic în timp real.

 Verni&Fida a fost astfel structurat pentru a desfășura activități de fabricație de înaltă precizie, fără să fie nevoie să apeleze la furnizori externi, reducând astfel timpii de execuție și livrare a comenzilor.

Anul XIII, nr. 145, mar 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

Truck Power, Martie 2018
 
Truck Power, Martie 2018

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017
 
 
 

PARTENERI