Contactati-ne pentru a ocupa unul dintre spatiile de mai sus
CAT

Evolutia de doua decenii a excavatoarelor pe roti CAT

21.01.2013
Ana Oprea
Evolutia de doua decenii a excavatoarelor pe roti CAT

Caterpillar produce excavatoare pe roti din 1992. In prezent, acestea sunt neasteptat de populare. Germania continua sa fie cea mai mare piata pentru excavatoarele pe roti, Insa si alte economii emergente, cum ar fi cele din Africa si Orientul Mijlociu (AME), Comunitatea Statelor Independente (CIS) si Asia, cresc si se dezvolta.

Clientii care au in dotare excavatoare pe roti CAT le utilizeaza pentru diferite operatiuni. „Cei care achizitioneaza acest tip de echipament colaboreaza cu municipalitatile sau opereaza In zonele metropolitane,” declara Randall Crow, Marketing de produse pentru excavatii din Geneva In revista CAT Magazine.

  „Aceste utilaje sunt perfecte pentru operatiunile desfasurate In spatii restranse, cu utilitati subterane, pentru operatiuni de nivelare, reparatii ale strazilor din orase; ce conteaza este flexibilitatea. In plus, excavatoarele pe roti CAT au cea mai buna capacitate de ridicare din clasa lor si au un consum extrem de redus de combustibil.

 Un alt avantaj al excavatoarelor pe roti este reprezentat de viteza. Chiar daca nu pot concura la cursele de Formula 1, acestea se pot deplasa cu viteze de pana la 37 km/h. Brian Abbott, Director global de produse, Divizia de excavatoare pe roti CAT a mentionat ca: „Doua dintre aspectele de interes ale excavatoarelor pe roti sunt faptul ca pot fi conduse pe drumuri publice si ca se pot deplasa usor pe santier.”

Din trecut pana in prezent

 Spre sfarsitul anilor ‘80, Zeppelin, distribuitorul CAT din Germania, a patruns in domeniul dedicat excavatoarelor pe roti. Construite de un concurent Caterpillar la acel moment, acestea purtau marca Zeppelin. Caterpillar si-a dat seama rapid de succesul de care se bucura Zeppelin si a creat propriul excavator pe roti CAT, apeland la un alt contractant. Cativa ani mai tarziu, in 1994, a fost lansata prima platforma Cat M300, urmata fiind de platforma de ultima generatie M300C la Inceputul anilor 2000. In 2005, Caterpillar a stabilit un centru de productie interna In Grenoble, Franta.

In 2007, a fost lansata seria M300D care Intrunea cerintele privind emisiile din Stage IIIA. iar mai recent, Caterpillar a lansat noul program de introducere de piata a excavatoarelor pe roti seria F. Acesta va fi in conformitate cu cerintele Stage IV, EPA pilonul IV, si vor fi disponibile la Inceputul anului 2015.

Excavatorul pe roti cu numarul 25.000 

 Si ajungem astfel la finalul lunii iulie 2012. Dupa un istoric de aproape 20 de ani, Caterpillar a produs excavatorul pe roti cu numarul 25.000, un model M318D. Pentru a celebra acest moment de referinta, Zeppelin, distribuitorul CAT, a predat excavatorul M318D special pregatit reprezentantilor Strabag BMTI In timpul unei ceremonii ce a avut loc la Mnchen, Germania. „Operatiunile noastre depind de disponibilitatea utilajelor, de promptitudinea cu care un mecanic poate ajunge pe santier si de viteza de livrare a pieselor necesare, atunci cand este cazul. Acest lucru nu este aplicabil doar in Germania si Austria, ci in intreaga Europa,” declara Werner Baumann, Director al BMTI/Strabag, In revista Cat Magazine.

 „Detinem doar o parte din cele 25.000 de excavatoare pe roti produse, insa suntem incantati de aceasta versiune aniversara. Din cele 800 utilaje Cat pe care le detinem, numeroase sunt excavatoare pe roti,” a declarat pentru Cat Magazine Werner Baumann, Directorul general executiv al BMTI, Baumaschinentechnik International GmbH, filiala a Grupului Strabag.

 Evolutia excavatorului pe roti

 De-a lungul anilor, excavatoarele pe roti Cat s-au imbunatatit substantial, iar urmatoarea serie nu face exceptie de la aceasta regula. „Pentru seria F, un punct major de interes este reprezentat de integrarea noii tehnologii in scopul reducerii consumului de combustibil, in special prin utilizarea sistemelor hidraulice,” declara Brian. „De exemplu, vom inlocui pompele fixe cu roti dintate cu pompe cu cilindree variabila actionate electronic. In acest mod, debitul de ulei hidraulic este corectat In mod automat in functie de cerere. Iar in cazul in care utilajul se afla la ralanti, va fi utilizat mai putin ulei. Acest lucru reduce sarcina asupra motorului si asigura un consum redus de combustibil.”

Cu toate acestea, cea mai importanta va fi imbunatatirea fiabilitatii. „Pentru proprietari si operatori, cel mai important lucru este ca utilajele sa functioneze atunci cand trebuie,” declara Brian. De aceea, centrul de productie din Grenoble trece printr-o transformare care se ridica la suma de 20 milioane dolari pentru a urma principiile de productie ale Caterpillar si pentru a asigura utilaje mult mai fiabile si cu performante constante. 

Reactia la pietele in plina schimbare

 In timp ce numeroase progrese incluse in urmatoarea generatie de excavatoare pe roti Cat reprezinta pasi normali, unele au venit drept reactie la pietele specifice – in special in Europa.

 Uniunea Europeana reprezinta o piata complexa. Operatorii Isi doresc sisteme hidraulice complexe pentru a utiliza diferite scule si un mediu de operare de nivel inalt,” declara Brian. „Asa ca In prezent avem trei optiuni pentru scaun si monitoare cu 40% mai mari, cu rezolutie superioara. Exista SmartBoom, directia cu joystick si sistem de amortizoare care utilizeaza perne de aer pentru a atenua denivelarile de la nivelul drumului, plus o serie de alte imbunatatiri.”

 Obiectivul Caterpillar este sa devina lider mondial In materie de excavatoare pe roti pana in 2020. Pietele tinta ale Caterpillar sunt Asia, Africa si Orientul Mijlociu si Comunitatea Statelor Independente. „Comunitatea Statelor Independente, in special Rusia, reprezinta cea mai mare importanta piata, dupa Germania si Coreea,” a adaugat Brian. Si aceasta deoarece Rusia are o lunga istorie in ceea ce priveste excavatoarele pe roti. Provocarea este aceea de a furniza utilaje care sa se potriveasca cu conceptele locale diferitereferitor la raportul pret-valoare.

 In 2014, Caterpillar va incepe sa produca, de asemenea, utilaje si in China pentru a face fata pietelor importante, aflate Intr-o continua crestere, cum ar fi cele din Asia, Africa, Orientul Mijlociu si Comunitatea Statelor Independente. In acest fel, Caterpillar va fi capabila sa intruneasca cerintele din ce in ce mari de pe fiecare piata.

  

Anul XIII, nr. 144, feb 2018
 
 
 
Citeste-ne on-line!
 

NEXT AUTO, Februarie 2018
 
NEXT AUTO, Februarie 2018

Trenchless Romania Noiembrie 2017
 
Trenchless Romania, Noiembrie 2017

Truck Power, Octombrie 2017
 
Truck Power, Octombrie 2017
 


 
 

PARTENERI