Follow us


Aboneaza-te la newsleter

Zoom in

Castrol EDGE - Proiectare și testare

Castrol EDGE - Proiectare și testare

Pe măsură ce Castrol se apropie de lansarea unei noi formule revoluționare a produsului emblematic, Castrol EDGE, marcând astfel aniversarea de 125 de ani, am stat de vorbă cu Bogdan Creţu, Castrol Technical Services Specialist – Balkans în legătură cu procesul complex adoptat de companie pentru a proiecta, a dezvolta și a testa un nou ulei pentru motor.

Cum se definesc cerințele cheie și obiectivele de performanță pentru un produs lubrifiant premium complet nou?

Ne putem baza pe o varietate de perspective, deși, în mod obișnuit, dorința pentru crearea unei noi formule Castrol EDGE vine din două direcții principale- fie dintr-o colaborare directă cu un producător de echipamente originale pentru a co-dezvolta un produs „de primă umplere” (de ex. un lubrifiant care este utilizat în motor la momentul producției), fie ca răspuns la noile specificații ale lubrifianților publicate de numeroși OEM.

Cu o nouă formulă pentru o primă umplere, vom colabora cu inginerii OEM responsabili de sistemul de propulsie încă dintr-o fază inițială a dezvoltării vehiculului. Producătorii de echipamente originale colaborează cu Castrol pentru a defini rețetele uleiurilor de bază și a aditivilor care vor proteja componentele motorului împotriva uzurii și fricțiunii consumatoare de energie, permițând în același timp extinderea intervalelor de schimb al uleiului. Noul lubrifiant formează o componentă integrantă, ajutând la îndeplinirea cerințelor și specificațiilor de reglementare curente și prevăzute.

Calea cea mai comună pentru noi este să dezvoltăm un nou lubrifiant pentru a îndeplini o nouă specificație publicată de OEM. Aceasta ar reprezenta un răspuns la noua legislație sau noile prevederi din partea organismelor de reglementare, cum ar fi modificarea cerințelor privind emisiile, sau ar putea rezulta din eforturile unui OEM pentru a optimiza și mai mult eficiența combustibililor, pentru a spori puterea sau pentru a forța reducerea emisiilor. În aceste cazuri, OEM publică specificația sa, iar managerii noștri de conturi colaborează cu OEM pentru a înțelege mai bine cerințele specifice înainte ca noi să demarăm orice lucrări.


Cât durează de obicei dezvoltarea unei formule complet noi - de la planul inițial până la a avea un produs pentru primă umplere sau pentru umplerea la service, gata de comercializare?

Durata procesului de dezvoltare a unei formule noi poate varia considerabil, fiind puternic influențată de complexitatea cerințelor specificației. În unele cazuri, putem îndeplini o specificație în doar câteva luni, de exemplu dacă avem un produs existent care necesită doar un nivel redus de adaptare pentru îndeplinirea specificației.

Pe de altă parte, crearea unei formule complet noi poate necesita un interval de timp considerabil mai mare, uneori chiar până la cinci ani de la faza de concept până la momentul lansării.

Anumite produse individuale necesită un efort de dezvoltare și testare foarte intens și concentrat remarcabilă prin capacitatea sa de a îndeplini cele mai recente și exigente specificații ale nu mai puțin de trei producători de echipamente originale (OEM) majori, folosind un singur tip de lubrifiant, ceea ce poate face ca procesul de comandă să fie mai simplu pentru service-uri. A durat câțiva ani de muncă de dezvoltare intensă pentru a ajunge până în acest punct.

Pentru cel mai recent produs Castrol EDGE, am efectuat sute de teste individuale pentru a demonstra capacitatea lubrifiantului de a reduce fricțiunea, de a minimiza contactul metal-metal, de a preveni uzura și coroziunea și de a funcționa la temperaturi extrem de ridicate și extrem de scăzute.

A echilibra cerințele mai multor specificații individuale ale OEM este deosebit de dificil deoarece, sub anumite aspecte, aceste cerințe pot varia și pot fi chiar contradictorii una față de cealaltă. Unele obiective de performanță ale OEM pentru lubrifiant - de exemplu în ceea ce privește economia de combustibil - sunt mai ridicate decât altele, iar metodele de testare pot fi foarte diferite. Pentru a îndeplini anumite obiective, poate fi necesară reducerea parametrilor de viscozitate, dar acest lucru poate avea un impact asupra obiectivelor privind durabilitatea stabilite de alți OEM.

Identificarea tipurilor și cantităților de componente adecvate care să ofere viscozitatea scăzută necesară pentru economia de combustibil și emisii, dar care în același timp să furnizeze același tip de protecție robustă împotriva uzurii și o rezistență la acumularea de reziduuri și depuneri, reprezintă o adevărată provocare în găsirea unui echilibru optim. Ceea ce funcționează bine pentru un criteriu de performanță poate câteodată să aibă un impact negativ asupra unui alt criteriu. Este necesară o experiență vastă și o testare meticuloasă pentru a atinge acest echilibru perfect.

Pentru a răsăunde unei serii de cerințe noi și exigente din industrie, ne-am concentrat recent asupra a trei variante importante cu durată lungă de viață: 0W-20, 0W-30 și 5W-30, care împreună acoperă 16 specificații OEM și industriale diferite. Acest program a fost unul complex și a necesitat un efort conside3rabil, implicând peste 110 teste ale motorului cu peste 35.000 de ore de funcționare a motorului, cuplate cu peste 100 de cicluri de testare în laborator.

Am reușit să îndeplinim obiectivele fundamentale pentru aceste produse în particular datorită capacității noastre de a mobiliza resursele și talentele extinse ale operațiunilor Castrol din trei țări diferite. Programul a constituit o investiție de amploare, implicând milioane de dolari pentru dezvoltarea fiecăruia dintre aceste trei noi produse.

Dacă este atât de dificilă crearea unui produs care să îndeplinească mai multe specificații, de ce ați face acest lucru? Nu ar fi mai simplu să dezvoltați formule separate, dedicate fiecărui OEM în parte?

Primul nostru instinct nu este niciodată să alegem calea cea mai ușoară! Prin gama Castrol EDGE, ne propunem să creăm produse care respectă cele mai înalte standarde de calitate și cele mai stricte cerințe operaționale. Pentru noi este esențial să oferim un produs care satisface multiple specificații. Aceasta simplifică semnificativ procesele pentru retaileri, distribuitori și clienți, fie că vorbim despre service-uri auto sau direct despre șoferi.

Atunci când am început să lucrăm la acest nou produs, adaptat pentru a respecta multiple specificații, era clar că ne așteaptă o sarcină monumentală: să îndeplinim unele dintre cele mai solicitante specificații create vreodată. Efortul și timpul investit pentru a atinge simultan diverse obiective au fost semnificative. Cu toate că am fi putut opta pentru o abordare mai simplă, am înțeles avantajele substanțiale pe care le-ar avea pentru mulți dintre clienții noștri.

Ne-am propus standarde chiar mai stricte decât cele impuse de reglementări, dorind ca gama Castrol EDGE să redefinească limitele performanței.

Experiența și perspectiva acumulată ne permit, în general, să accelerăm procesul de dezvoltare a noilor formule. Dispunem de capacități de producție verificate și de un lanț de aprovizionare stabil, ceea ce ne ajută să aducem rapid produsele pe piață. Totuși, satisfacerea noilor specificații devine din ce în ce mai provocatoare. Dezvoltarea motoarelor cu combustie internă pare să fi atins un vârf, fără mari schimbări în design, dar reglementările și cerințele OEM-urilor evoluează constant, căutând îmbunătățiri progresive.

Pentru service-urile care lucrează cu mai multe mărci, avantajele unui produs compatibil cu diverse specificații OEM sunt evidente: pot simplifica gestionarea stocurilor de lubrifianți, menținând în același timp performanța la un nivel superior.

Lubrifiantul rămâne una dintre puținele domenii unde performanța motorului poate fi încă îmbunătățită, fie prin prelungirea perioadelor de schimb ale uleiului, fie prin îmbunătățirea economiei de combustibil, a durabilității și a curățeniei. Pe măsură ce obiectivele evoluează și apar noi specificații, rolul lubrifianților devine tot mai complex.

Poate fi descurajant atunci când sunt publicate aceste noi specificații și când vedem ce obiective noi trebuie să abordăm, dar trăim pentru a ne ridica la înălțimea provocărilor și suntem bine poziționați pentru a livra tipul de progres solicitat.


Care sunt stadiile distincte ale procesului de dezvoltare și testare pentru o nouă formulă a produsului?

Procesul de dezvoltare și testare pentru o nouă formulă de produs implică mai multe etape esențiale, adaptate fiecărui proiect în parte, dar urmând un cadru fundamental comun. Inițial, explorăm opțiunile de formulare prin diverse teste de selecție, înainte de a ne angaja în procesul principal de dezvoltare care include teste de laborator, pe platforme și de motor pentru a defini compoziția finală.

mplicăm teste oficiale de motor din industrie și de la OEM-uri, care necesită înregistrare, supunând noile uleiuri la condiții extrem de solicitante, conform celor mai noi proiectări ale motoarelor, pentru a testa limitele acestora sub presiuni și temperaturi severe. Aceste teste ne ajută să evaluăm impactul diferitelor calități de combustibil și variate condiții de funcționare.

La baza noii specificații stă un grad de viscozitate țintit, împreună cu obiective legate de uzură, depuneri, economia de combustibil, emisiile și alți parametri. Principalul proces de dezvoltare începe cu o evaluare completă a criteriilor noii specificații, analizând fiecare detaliu pentru a determina dacă suita noastră de produse existente - de la produsele finale până la ingredientele individuale sau „componentele” așa cum le denumim de obicei - pot îndeplini cerința respectivă.

Nu e vorba de a reinventa roata; satisfacerea oricărei noi specificații se reduce, în cele din urmă, la un simplu „da” sau „nu”. Important este să evaluăm progresul pe care l-am realizat până acum. La urma urmei, avantajul competitiv al Castrol vine din capacitatea noastră de a extrage învățăminte din experiențele anterioare.

Luăm în considerare o gamă foarte variată de componente de bază existente, pentru a determina dacă acestea pot livra ceea ce este necesar. Acestea vor include uleiul de bază și o selecție de aditivi derivați din gama noastră consacrată, care vor influența proprietățile fizice și comportamentele produsului lubrifiant final, pe întregul parcurs al ciclului de viață.

Parte integrantă a acestei etape inițiale a programului este prelucrarea unei cantități vaste de date de testare anterioare. De fiecare dată când desfășurăm un test de motor individual, putem genera sute de mii de puncte de date. Această sursă incredibil de bogată de informații este de neprețuit, întrucât ne ajută să accelerăm evaluarea modului în care componentele individuale, atunci când sunt combinate într-o multitudine de moduri diferite, vor interacționa la presiuni intense din interiorul unui motor.

Același efort de prelucrare a datelor stă la baza unui program de testare ulterior în lumea reală iterativ, în mai multe straturi. Laboratoarele noastre desfășoară teste detaliate ale componentelor individuale, ale combinațiilor și ale formulelor de testare complete înainte de a supune produsul la testări de motor riguroase.

Există și un element uman important. Utilizăm „evaluatori” pentru a evalua nivelul vizibil de contaminare cu reziduuri și a depunerilor în ulei și pe componentele motorului. Aceștia efectuează evaluări vizuale atent calibrate și cu înaltă calificare ale nivelurilor de contaminare ale uleiurilor de motor după ciclurile de testare stabilite, iar aceste evaluări sunt reintroduse în programul de dezvoltare.

Pe parcurs, efectuăm recenzii „punctuale”, teste funcționale care determină progresul față de obiectivele predeterminate, astfel încât să putem defini pașii următori. În situațiile în care sunt necesare componente noi, ne confruntăm cu nevoia de a efectua o analiză actualizată a costurilor și beneficiilor, precum și de a verifica conformitatea cu reglementările în vigoare.

Testarea poate fi exhaustivă, dar este mai ușoară, deoarece este încorporată în cultura noastră să învățăm mereu din ceea ce găsim și să arhivăm acele învățăminte, astfel încât să poată fi accesate cu ușurință în viitor.

Castrol EDGE reprezintă cea mai avansată linie a noastră de uleiuri de motor, care îndeplinește cele mai exigente specificații. Este ușor să privim aceste produse pur și simplu ca o combinație de ingrediente diferite, dar, mai semnificativ, ele reprezintă și o esențializare a unui vast capital intelectual și a inputurilor tehnice, acumulate de-a lungul mai multor decenii.

O parte oficială a procedurii este înregistrarea unui ciclu de testare la un laborator independent autorizat, astfel încât să poată fi validate. Acest lucru permite OEM să finalizeze pasul final, care este să își confere propria aprobare.

Aspectul mai puțin vizibil al procesului nostru de dezvoltare și testare a produselor implică colaborarea strânsă cu partenerii externi. Relațiile de lungă durată cu cei mai renumiți producători de echipamente originale (OEM) ne sunt extrem de valoroase și fundamentează metodele prin care abordăm dezvoltarea și testarea fiecărei noi specificații. În mod similar, colaborăm cu echipele de motorsport pentru a oferi lubrifianți personalizați, concepuți să susțină dezvoltarea de tehnologii inovatoare în producția de motoare și să performeze sub cele mai extreme condiții. Această experiență ne permite să ducem produsele dincolo de ceea ce ar fi posibil într-un cadru de dezvoltare auto tradițional, oferindu-ne o perspectivă inestimabilă.

Ne mândrim cu un istoric în dezvoltarea de lubrifianți alături de echipele de top din motorsport, iar parteneriatele noastre actuale includ echipele BWT Alpine F1®, M-Sport Ford World Rally, Audi Sport GT3 Nürburgring, JAS Honda World Touring Car Cup, Skoda World Rally și RFK NASCAR.


Presupun că este în desfășurare o amplă operațiune în culise pentru a asigura că veți fi în poziția de a vinde efectiv produsul?

Da, bineînțeles. În spatele tuturor acestor operațiuni este o evaluare a capacităților noastre operaționale și a pregătirii noastre de a plasa pe piață produsul. Este necesar să ținem cont de accesul la componente brute în cantitățile anticipate, de capacitățile fabricilor noastre de producție și de stocare, precum și de orice cerințe existente privind procesele noastre de achiziție și partenerii lanțului de aprovizionare.

Pe lângă acestea, va fi necesar să demonstrăm pașii pe care i-am luat pentru a îndeplini obligațiile de reglementare, a crea etichete conforme pentru produs și apoi a-l comercializa. Unii din acești pași pot fi în afara procesului de „testare și dezvoltare”, însă sunt esențiali pentru ca produsul să devină realitate și să aducă beneficii clienților.


În ce moduri au fost influențate procesele de dezvoltare și testare de trecerea la viscozități mai reduse?

Producătorii de vehicule creează motoare mai mici dar mai puternice. Utilizarea de turbosuflante menține puterea, dar sporește cantitatea de presiune din interiorul motorului. Drept rezultat, performanța lubrifiantului este provocată mai mult ca niciodată.

Economia de combustibil și o putere îmbunătățită depind de proiectarea formulei în care viscozitatea redusă reprezintă unul din factorii principali, iar acest lucru a dat naștere unei dorințe neîntrerupte de proiectare de lubrifianți tot mai subțiri. Propriile noastre eforturi de dezvoltare se axează adesea pe îndeplinirea noilor obiective de performanță cu viscozități mai reduse. Învățăm, de asemenea, și din colaborările noastre cu echipele din motorsport, în care dezvoltarea de uleiuri personalizate de motor cu cele mai reduse viscozități a devenit crucială pentru îndeplinirea obiectivelor lor de performanță și durabilitate.

Testăm întotdeauna cele mai solicitante aplicări cu viscozități reduse. Știm apoi că orice specificație care nu necesită un lubrifiant atât de subțire poate fi ulterior îndeplinită cu multe din aceleași componente de bază. Livrarea produselor EDGE la 0W-16 și 0W-20 este inerent foarte solicitantă și reprezintă adesea punctul de pornire pentru noi în îndeplinirea unei noi specificații.


Ce proporție din procesul de dezvoltare și testare a produsului poate fi atinsă în prezent prin simulare versus testarea în lumea reală? Cum s-a modificat acest lucru în ultimii ani?

În timp ce am realizat progrese imense în performanța globală a lubrifianților Castrol EDGE, procesul de testare nu a fost supus unei transformări radicale spre simulare. Este în continuare aplicabil faptul că 100% din procesul de validare trebuie să fie bazat pe motor; este necesar acel punct de referință fizic pentru a obține o certitudine absolută privind rezultatele. Simularea poate indica interacțiunea dintre ingrediente incredibil de complexe, iar OEM solicită întotdeauna testarea fizică în lumea reală înainte de aprobare.

Cu toate acestea, este important să nu subestimăm importanța computerizării în dezvoltarea lubrifianților, în special în ultimele decenii. Acest lucru nu are scopul facilitării simulării, ci are mai degrabă scopul de a facilita gestionarea unor volume extraordinare de puncte de date din procesele de testare anterioare. Aceste date ne ajută să identificăm tendințele și beneficiile care stau la baza fiecărui program nou.

Acest lucru a însemnat că tehnologii noștri nu îndeplinesc stereotipul convențional de laboranți în halate care amestecă formule în eprubete. Mulți din aceștia necesită acum în primul rând să fie incredibil de competenți în gestionarea datelor.

Munca noastră de cercetare și dezvoltare autocentrată se concentrează pe trei locații principale: Pangbourne în Berkshire, Marea Britanie; Wayne în New Jersey, SUA și Shanghai în China. Există în mod inevitabil o concentrare geografică și o specializare tehnică pentru aceste locații, satisfăcând clienți din Europa, America de Nord și America de Sud și Asia - însă fiecare are un rol de jucat în a face din EDGE ceea ce este și a se asigura că rămâne în topul performanței.


În final, ce face ca dezvoltarea unui produs Castrol EDGE să fie diferită?

Este tentant să ne gândim la aceasta ca la un amestec complex de ingrediente, însă este rezultatul experienței noastre în explorarea limitelor performanței și al colaborării strânse cu partenerii noștri. Această experiență și expertiză tehnică acumulată de-a lungul a 125 de ani de istorie ne permit să creăm lubrifianți de cea mai înaltă calitate, care nu doar îndeplinesc cele mai riguroase specificații, dar și asigură o performanță superioară.


Este tentant să privim dezvoltarea produsului nostru Castrol EDGE ca pe un simplu amestec de ingrediente, dar în realitate, este mult mai mult decât atât. Acesta este rezultatul experienței noastre în explorarea limitelor performanței și al colaborării strânse cu partenerii noștri.
Cu o istorie de 125 de ani în spate, avem o experiență vastă și o expertiză tehnică acumulată, care ne permit să creăm lubrifianți de cea mai înaltă calitate. Produsele noastre nu doar îndeplinesc cele mai riguroase specificații, ci și asigură o performanță superioară. Avem încredere că utilizăm cele mai riguroase teste și tehnici de dezvoltare din industrie și lucrăm cu ingrediente de cea mai bună calitate, provenite de la furnizori implicați.

 În acest an, sărbătorim cea de-a 125-a aniversare a brandului Castrol, ceea ce subliniază vasta noastră experiență și reputație pe care ne bazăm.
Mă mândresc să fac parte dintr-o echipă extrem de dedicată de profesioniști, care mențin Castrol EDGE în fruntea unei industrii caracterizate de un ritm accelerat.

Zoom in

Recent Posts:

Goodyear a realizat prima integrare a datelor într-un sistem terț pentru soluțiile sale de management al anvelopelor pentru industria Off-The-Road (OTR), demonstrând angajamentul companiei de a rămâne în fruntea progreselor tehnologice. Datorită integrării de către Hibo...


Citeste mai mult

Industria energiei eoliene se află de ani de zile în prima linie a tranziției energetice globale. În calitate de simbol și precursoare în domeniul energiei regenerabile și al dezvoltării tehnologice, aceasta a jucat un rol fundamental în tranziția către surse de energi...


Citeste mai mult

Autoritățile naționale s-au alăturat evenimentului nostru pentru a-l transforma într-o platformă esențială pentru profesioniștii din domeniul protecției mediului și energiilor regenerabile. Această colaborare va contribui semnificativ la identificarea și implementarea celor mai efi...


Citeste mai mult

Goodyear TPMS Heavy Duty este soluția care permite monitorizarea în timp real a presiunii și temperaturii anvelopelor, cât și localizarea vehiculelor. Include un GPS încorporat care le permite managerilor de flote să-și urmărească vehiculele, precum și să primească notifi...


Citeste mai mult