Follow us


Aboneaza-te la newsleter

Industry

Job report DEME Macarale: Încotro bate vântul în România

Job report DEME Macarale: Încotro bate vântul în România

Actuala criză a energiei a făcut ca valoarea costului de producție în parcurile eoliene, de 245 - 320 lei/MWh, să fie profitabil și fără subvenții pentru energii regenerabile de la Guvern. La ora actuală, prețul orar al energiei vândute pe piața spot este în creștere accentuată, trecând de 1900 de lei/Mwh, conform OPCOM - operatorul pieței de energie electrică de la București. Acesta este motivul pentru care, după o pauză de aproape un deceniu, au fost demarate din nou proiectele eoliene în România, iar anul 2023 s e dovedește a fi anul c u cele mai importante investiții publice și private în energie regenerabilă. Iar pentru DEME Macarale, companie de top din România în domeniul prestării de servicii cu macarale de mare tonaj, anul 2023 a însemnat reînceperea activității de instalare a turbinelor eoliene.

După o perioadă de zece ani în care investițiile în energia eoliană au fost „înghețate”, printre marile companii internaționale care și-au reluat livrarea de turbine eoliene pentru parcurile eoliene din România este și compania daneză Vestas Wind Systems.

Aceasta a livrat anul acesta 10 turbine pentru parcul eolian situat la 10 km de Pașcani, în extravilanul comunei Ruginoasa, județul Iași. Alte două turbine eoliene vor fi livrate în următorii ani. Prima livrare a avut loc în luna iulie, iar până la sfârșitul lunii august au fost deja instalate cinci dintre cele 10 turbine e oliene ce se preconizează a fi instalate în circa două luni și jumătate. Întreg complexul de producție și distribuție a energiei regenerabile se prevede a fi operațional până la sfârșitul anului 2023.



ÎN CADRUL PROIECTULUI PARCULUI DE EOLIENE DE LA RUGINOASA, MACARAUA PE ȘENILE LIEBHERR LR1700-1.0, CE A FOST LANSATĂ ȘI PREZENTATĂ LA TÂRGUL DE SPEACIALITATE BAUMA 2022 ÎN LUNA OCTOMBRIE, ȘI LIVRATĂ ÎN LUNA NOIEMBRIE ÎN ROMÂNIA, PARTICIPĂ PENTRU PRIMA OARĂ LA INSTALAREA DE TURBINE EOLIENE.

Turbinele eoliene de ultimă generație, model V162-6.2 MW, fac parte dintr-o familie nouă a produselor companiei daneze, numită EnVentus. Acestea au diametrul rotorului de 162 me tri, și o suprafață de captare a vântului de 20 612 mp, putând funcționa de la o viteză a vântului de 3 m/s până la 25 m/s, de la - 200 C p ână la + 450 C. În mod normal, turnul central ajunge până la 166 m înălțime, dar în România el are doar 125 m. Tot pentru România, puterea generată de acest model de turbină a f ost setată la 6,0 MW, față de 6,2 MW, cât are în mod normal. Aceste turbine eoliene sunt cele mai mari și mai înalte livrate de Vestas în România.

O singură asemenea turbină eoliană poate produce anual între 16 și 30 Gwh de electricitate, în funcție de viteza medie anuală a vântului. De gestionarea parcului eolian de la Ruginoasa se vor ocupa două companii partenere, DTEK Renewable International și Moldova Eolian, iar acestea au anunțat că estimează pentru început o producție anuală de electricitate de 20 Gwh per turbină și de 200 GWh în total.

Transportul componentelor turbinelor eoliene din Danemarca în România s-a făcut pe cale maritimă, până în portul Agigea, iar de la Agigea până la Ruginoasa, componentele au fost transportate de firma Holleman pe cale rutieră în convoaie de transport agabaritic cu masa totală de 83 t, lungimea de 90 m și înăl țimea de 4,85 m.

Cu o experiență de peste 15 ani în domeniul montării turbinelor eoliene și aproape 30 de ani în sectorul prestărilor serviciilor cu macarale și având la activ montajul a peste 600 de turbine eoliene în România, Germania, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Polonia și Republica Moldova a diferitelor branduri: General Electric, Vestas, Gamesa, Fuhrlander, Nordex, power Wind ș.a., compania DEME Macarale din Oradea a fost desemnată pentru acest proiect ca furnizor exclusiv de servicii cu macarale atât pentru descărcarea componentelor turbinelor eoliene pe platformele de beton, în vederea instalării turbinelor, cât și pentru montajul efectiv al acestora.

Pentru desfășurarea în condiții optime de lucru și de siguranță a activităților de instalare a turbinelor eoliene în locațiile stabilite au fost stabilite cu profesionalism trei echipe de lucru cu macarale. O echipă, cu două automacarale de 250 t, a fost organizată pentru descărcarea de pe vehiculele de transport și poziționarea componentelor turbinelor eoliene pe platformele de beton unde urmau să fir instalate turbinele eoliene. Alte două echipe au fost organizate pentru instalarea turbinelor eoliene în locații. Una dintre echipe are în dotare o macara pe șenile Liebherr LR1600/2, în configurație SL13DFB cu braț principal de 126 m și braț prelungitor de 12 m, la care se adaugă o automacara Grove GMK 6300.

Cealaltă echipă are în dotare o macara pe șenile Liebherr LR1700-1.0, în configurație HSL9ADFBV cu braț principal de 132 m și braț prelungitor de 12 m, la care se adaugă o automacara Grove GMK 6300.



PERFORMANTA MACARA LIEBHERR LR1700-1.0, CE POATE RIDICA O SARCINĂ MAXIMĂ LA CÂRLIG DE 700 T, ÎN CONFIGURAȚIE HSL9ADFBV POATE INSTALA TURBINE EOLIENE CU ÎNĂLȚIMEA TURNULUI DE PÂNĂ LA 160 M.



CEA MAI GREA COMPONENTĂ RIDICATĂ LA ÎNĂLȚIMEA DE 125 M, ARE O GREUTATE DE 113 TONE ÎMPREUNĂ CU ACCESORIILE MONTATE ȘI DISPOZITIVELE DE RIDICAT DIN CÂRLIGUL MACARALEI.

Industry

Recent Posts:

Vizita la cursele din seria Superbike de pe circuitul de la Imola a reprezentat și o oportunitate de a discuta cu reprezentanții Prometeon despre evenimentul în sine, precum și despre experiența lor de până acum pe piața anvelopelor pentru vehicule comerciale și despre planurile p...


Citeste mai mult

La Skanska, una dintre cele mai mari companii de construcții din țările nordice, au început să sosească primele dintre cele patru noi instalații de foraj frontal pe roți de la Epiroc - un model Boomer E20 S și trei modele Boomer XE3. Dispunând de caracteristici funcționale avans...


Citeste mai mult

Epiroc joacă un rol esențial în îmbunătățirea serviciilor de foraj din Cehia. Compania Explosia duce performanța și sustenabilitatea forajului la un alt nivel în carierele din Republica Cehă.Cu câțiva ani în urmă, divizia Fospol a companiei cehe Explosia A.S. ...


Citeste mai mult

Bianchi Casseforme s.r.l, prin dealerul său Gabor Concrete, a furnizat echipamente pentru realizarea unei noi fabrici de producție a elementelor prefabricate, situată în zona de nord a României, respectiv în localitatea Cristești, Județul Iași, consolidându-și în...


Citeste mai mult